Világszerte, így hazánkban is egyre inkább előtérbe kerül az alternatív energiaforrások használata. Ennek egyik legegyszerűbb, és leggyakoribb példája a napkollektor. A növekvő igények, a tömeges gyártás és használat maga után vonja a hulladék termelődésének drasztikus növekedését.
Hűtő és fagyasztógépet hosszabb távra vásárolunk. Kevesen vannak azok a vásárlók akik tudják, hogy az energiafelhasználás nagyobb részét ezek a gépek üzemeltetése adja.
A következő hetekben tippeket adunk a szürke hétköznapokra, hogy otthonról hogy is mentsük meg magunkat, földünket a szeméttől, a szmogtól és még sorolhatnám miktől. Tippeket adunk az áramtakarékosságra, a hőszigetelésre, az energiafelhasználásra, a gyorsfőzőedényekre, a melegvízre, a szobanövényekre.
Magyarországon tíz évvel ezelőtt minden 100 háztartásból egy rendelkezett mosogatógéppel. 2005-re ez az arány 6%-ra változott. A mai világban az egyik legfontosabb érvelés a mosogatógépek mellett, hogy energiát és vizet takaríthatunk meg a használatukkal.
Mit tegyek az elhasznált háztartási gépemmel? Nagyon sok háziasszony gondolkodik el ezen a cseppet sem könnyű kérdésen. Szóba jöhet a hétvégiház, jó lesz még itt egy darabig, hisz tudom még használni. Szomszéd, nagyszülő, kuka?
Környezetünk védelme érdekében fontos a háztartásokban keletkező elektronikai hulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása. Az elhasznált elektronikai berendezéseit leadhatja a vásárlás helyszínén, a hulladékudvarokban, és a meghirdetett szelektív hulladéknapok alkalmával.
Mindennapi életünkben számos olyan terméket használunk, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak. Miután ezeket külön kell gyűjteni, biztonságos helyen is kell tárolni. A veszélyes hulladékok a kijelölt hulladékudvarokban leadhatók. Évente legalább egy alkalommal az önkormányzatok is szerveznek gyűjtőakciót. Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre! Speciális gyûjtõedényekbe rakják, az elszállításig zárt helyen tárolják ezeket a hulladékokat.
Az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről szóló kormányrendelet 2004-től 2010-ig meghatározta a kötelezően begyűjtendő termékek arányát.
Több mint 5500 gyűjtőponton a lakosság térítésmentesen adhatja le feleslegessé vált elektromos eszközeit. 2010-ben az elektronikai hulladékok egyharmada kerül csupán visszagyűjtésre.
Több cég foglalkozik Magyarországon elektronikai berendezések újrahasznosításával. A begyűjtés, hasznosítás és ártalmatlanítás a gyártó kötelessége, melyek gyakorlati megvalósítására hulladékkezelő intézményeket bízhat meg.
A többnyire újrahasznosítható fémek (vas, alumínium, réz, nemesfémek) mellett szinte mindig tartalmaznak toxikus anyagokat (ólom, kadmium, higany, berillium, stb.) is, melyek szakszerűtlen kezelés esetén a környezetbe jutva tartós egészségi és környezeti károkat okozhatnak.
[ Forrás: Inter-Metal Recycling ]
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Befogadás” Nonprofit Kft. elektromos és elektronikai hulladékok kezelését, ártalmatlanítását végzi szociális és foglalkoztatási programja keretében, mellyel fontos környezetvédelmi célokat valósít meg.
[ Forrás: további részletek ]
Szelektív gyűjtésük fontos, mert feldolgozás előtt el kell távolítani számos, a környezetre különösen veszélyes, rákkeltő és csak speciálisan kezelhető anyagokat (pl. higany, azbeszt, brómtartalmú műanyagok.
Az energiatakarékosság mindannyiunk közös érdeke. Ne feledjük: a villamos energia ára többszöröse a többi energiahordozóénak. Itt minden egyes kwattóra pazarlás zsebre megy! Ne feledjük, hogy ha kevesebb energiát fogyasztunk, nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük! Ha ezek a tippek önnél is beváltak, kérjük, adja tovább másnak!
Ólom, Higany Kadmium, Króm, Báriumvegyületek , Berillium ,Dioxin CFC-k, PCB-k, PVC-k, brómozott égésgátló anyagok, PBDE vegyület És még sokféle anyag, ami egészségre, környezetre egyaránt veszélyes!
A technikai fejlődés rohamléptekben zajlik körülütünk. Ennek is köszönhető, hogy az elavult technikai eszközök feleslegessé válnak. Kommunális hulladék közé keveredése veszélyes! Égetés vagy csapadékvíz bemosódás hatására a bennük található kötött állapotban lévő veszélyes anyagok a környezetbe juthatnak.
Háztartási berendezések: mosógép, hűtőszekrény, ventilátor, mosogatógép, porszívó, gyorsforraló, konyhai robotgép, kávéfőző, számítógép, nyomtató, telefonkészülék, fax, mobiltelefon, rádió, TV, hifi torony DVD lejátszó, házimozi.
Fontos az elektronikai hulladék begyűjtése, hisz sokszor az összetett szerkezetek veszélyes anyagokat is tartalmaznak. De nem szabad figyelmen kívül hagyni a kis javítások által újra üzembehelyezés lehetőségét sem, vagy a másodnyersanyagként használható anyagokat sem, amik kinyerhetőek ezekből a hulladékokból.
A szelektív gyűjtést igénylő, 2005. augusztus 13-a után gyártott elektromos berendezést az alábbi ábrával kell megjelölni. Ha valamilyen készüléken ilyet látunk azt elektronikai hulladékként kell kezelni.
[ Forrás: 264/2004. (IX. 23.) Korm. rendelet ]
Tudta Ön, hogy érdemes odafigyelni az energiacímkékre?
Tudta Ön, hogy 2005-től Magyarországon is biztosítani kell a lakosság részére a leselejtezett elektronikai eszközök térítésmentes visszavételének lehetőségét!
[ Forrás: : 264/2004. (IX. 23.) Korm. rendelet  ]


Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976