A csapból is ez folyik, új utakon a hulladékgazdálkodás. Ősztől még a lomtalanítást is érinti az ÚJ hulladékgazdálkodási irányzat. Az értékes lom kikerülhet a lomizok kezéből.
Keressen hulladéktárolót papír-, üveg-, műanyag- és fémhulladék szelektív gyűjtésére. Járuljon hozzá Ön is a nagyobb újrafelhasználási arányokon keresztül az energia és a természeti erőforrások megőrzéséhez.
Éles irányváltás történt ez év elején a hulladékgazdálkodásban: a kormány egy tavalyi törvénnyel saját kezébe vette az irányítást, azaz gyakorlatilag államosított egy 25 milliárd forintos iparágat, és egy lépésben a háromszorosára emelte a fizetendő díjakat.
2011. június 27-én este elfogadta a Parlament az új környezetvédelmi termékdíj jogszabályt. A változások egyik része 2011. szeptember 1-től, másik része 2012. január 1-től lép életbe a szabályozásban.
Aki korán kel aranyat lel mondja a közmondás. A hulladék érték mondjuk mi. Olvasónk Budapesten a 11. kerületben korán kelt és dicséretes módon vitte a szelektív szigethez az értékes hulladékot. 2 szelektív kukának szó szerint hűlt helye volt. Felgyulladt. Magától?
Ma már a lakosság 99%-a tisztában van azzal, hogy a szelektíven visszagyűjtött anyagokból újra termékek készülnek, így visszajutnak az anyagok körforgásába.
Évek óta nem kellene az órát felhúznom, hogy reggel felébredjek. Csak megszokásból teszem. Ugyanis 6 óra körül megjelenik a házunk előtt a kukásautó. Elkezdik kiüríteni a ház elé kitett kukákat. Írnom sem kell, ezt a műveletet nem lábujjhegyen végzik. Totál nem zavarja őket, hogy van aki éjszaka dolgozott és épp ebben az időpontban próbál elaludni.
Hulladéknak számít minden olyan anyag vagy tárgy, amelyet gyártója vagy birtokosa már nem tud, vagy nem akar hasznosítani, így attól megválik. Ezen belül veszélyes hulladék az, ami rendelkezik az alább felsorolt veszélyességi jellemzők közül eggyel vagy többel, illetve ilyen anyagokat vagy összetevőket tartalmaz. A veszélyes hulladékok eredetük, összetételük vagy koncentrációjuk miatt kockázatot jelentenek az egészségre, a környezetre.
Mibe, mire csomagolja termékeit? Szórólapokat használ? Termékdíjat fizet utána? A NAV folyamatos ellenőrzései kapcsán egyre több cég számára válik világossá, hogy ők is a termékdíj kötelezettek körébe tartoznak.
Ki viszi el? Miben gyűjtsek? Hol lehet kapni? Kit keressünk? Mára már gyakori kérdésekké váltak. Látjuk, hogy igény van arra, hogy az elméletben szépen működő szelektív hulladékgyűjtést a napi gyakorlatba is beépítsük. Az ehhez szükséges tárolóedények, kukák, tömörítők, palackprések, tájékoztató jelölések beszerzését és annak fellehetőségét átlátható rendszerbe összefoglaljuk.
Mindennapi életünkben számos olyan terméket használunk, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak. Miután ezeket külön kell gyűjteni, biztonságos helyen is kell tárolni. A veszélyes hulladékok a kijelölt hulladékudvarokban leadhatók. Évente legalább egy alkalommal az önkormányzatok is szerveznek gyűjtőakciót. Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre! Speciális gyûjtõedényekbe rakják, az elszállításig zárt helyen tárolják ezeket a hulladékokat.
Mindenkinek megvannak a napi szokásai és ezeken nehéz változtatni. Nem is azért írok most ezekről, hogy mindenki változtasson a már jól bevált napi menetén, hanem azért, így is lehetne.
Az INEST Nonprofit Kft. 2010. szeptember 13. és 2010. november 1. között hirdette meg új programját, amelyben arra kérte partnereit, hogy ajánlják tovább a szolgáltatásait. A továbbajánló cégek között az INEST Zamioculcas szobanövényeket sorsolt ki, amelyeket 2010. november elején ki is szállított az alábbi budapesti cégekhez:
Élőben a városból hírszerkesztője Mátyási György vette a fáradságot, és elküldte nekünk esetét a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Nemcsak a fővárost érintő közlekedésről ad számomra rendkívül érdekes híreket, és minderről számot is ad blogjában, hanem szívügye a környezetvédelem is.
A köznéven szemeteskukának becézett hulladéktároló edényeket az egyszerűség kedvért kukákat mindennap használjuk. Ki kevesebb ki több hulladékot helyez el benne. Mi itt szelektív hulladékgyűjtés praktikumait próbáljuk bemutatni, népszerűsíteni. És hogy mi mindenre használtatóak ezek a látszólag ártalmatlannak ítélt szemét gyűjtésére alkalmas hétköznapi és nélkülözhetetlenen kukák?
Becslések szerint most az összes termelődő települési szilárd hulladék kb. 15-18%-át gyűjtjük szelektíven, ami szinte semmi ahhoz képest, hogy a nagy része még mindig lerakókra kerül. A házhoz menő gyűjtéssel akár 60%-ra is feltornázhatnánk ezt a számot.
Naponta kapjuk a leveleket olvasóinktól, amiben fotókkal, videókkal támasztják alá a szelektív gyűjtőszigetek állapotának tarthatatlanságát. Valamint azt a tényt, hogy az illetékes hatóság semmit nem tesz az ügy érdekében.
Külföldi tapasztalatok sora igazolja, hogy a szelektív hulladékgyűjtést csak alaposan, gondosan előkészített és megfelelően szervezett, a lakosság együttműködéséével lehet eredményesen megvalósítani.
2003. január 1-jétől a hulladék termelők csak szakhatósági engedéllyel rendelkező vállalkozást bízhatnak meg a hulladékok elszállítására, ártalmatlanítására, ellenkező esetben az építésügyi szakhatóság előbb az építési, majd később a használatbavételi engedély kiadását tagadja meg.
A szelektív hulladékgyűjtés annál hatékonyabb minél több értékes hulladékot - a keletkezési helyéhez legközelebb - különválogatva tudjuk gyűjteni. A szelektív hulladékgyűjtés annál hatékonyabb minél több értékes hulladékot - a keletkezési helyéhez legközelebb - különválogatva tudjuk gyűjteni.
Havonta megteszem az utat Budapest és Aggtelek között. Ez a távolság eléggé hosszú, talán többnek is tűnik a maga 250 kilométerével, ha az ember lánya nem az autópályán megy, hanem a kertek alatt. Dehát a táj úgy ahogy van gyönyörű.
Vajon a sztároknak hogy telnek a hétköznapjai? Mit kezdenek a hulladékokkal? Tömörítenek palackot? Szelektíven gyűjtenek? Környezettudatosan élnek? Itt a Forma 1, rengeteg ember, rengeteg fogyasztás. A fogyasztás után pedig ott marad a temérdek hulladék.
A Várpalotai Közüzemi Kft., az Egészséges Várpalotaért Egyesülettel együttműködésben, Várpalota és Pétfürdő teljes területére kiterjesztette a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert. A program részleteiről Helt Tamást, a Kft. igazgatóját kérdeztük.
Újbudán a szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellé információs táblák kerültek. Örök kérdés, hogy mit hova lehet és mit hova nem lehet dobni közvetlenül ; ezek mostantól a gyűjtőszigetek mellett találhatóak a 11. kerületben.
Magyarországon 2009-ben 830 ezer tonna csomagolási hulladékot bocsátottak ki a csomagoló, töltő vállalatok. Az Európai Unió előírásainak az megfelelően, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 2012-re a 60%-os hasznosítási arány elérését tűzte ki céljául"- mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Városi legenda vagy tényleg igaz, hogy az általunk szétválogatott hulladékot a kukásautó összeönti? Már mi is hírt adtunk erről, bizonyítva videóval. Bár tényleg igaz, hogy több helyen egybe öntik a műanyagokat és fémdobozokat, de a telephelyen szorgoskezű munkások tényleg szétválogatják. A hulladékgyűjtő autó csak üzemanyag megtakarítás miatt kényszerül mindezt megtenni.
Erre biztatja Székelyudvarhely lakóit a helyi hulladékgazdálkodó cég. Érdemes megnézni a videót, és az első pár percben jól megfigyelni, milyen kukába gyűjtik össze a szelektív hulladékot a lakók. Ezeket a kukákat nem tudják felforgatni és kifosztani a "gyűjtögetők".
Az elmúlt két év alatt 35%-ról 50%-ra nőtt a szelektív hulladékgyűjtésben aktívan résztvevő 18-29 éves, jellemzően közép vagy felsőfokú végzettségű fiatalok aránya, de sajnos még az új szelektálókkal együtt is mindössze minden második lakos. Legnagyobb arányban a nők gyűjtik anyaguk szerint különválogatva a csomagolási hulladékokat – derül ki az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.
Választás során egy postaládába akár 1 kg választási szórólap, prospektus kerülhet. Sok esetben egy típusú szórólapot több fordulóban is viszontláthatjuk. Kíváncsi a választási programra?
Mi a helyzet tőlünk északabbra? Mi a lakosság véleménye a szelektív hulladékgyűjtésről. Hogy hasznosítják újra a szemetet? Jobban csinálják mint mi? Rövid videóriport, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk.
Ugye, ha nem látnánk el sem hinnénk? Mást sem hallunk a szállító cégektől, a civil szervezetektől, a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégektől városi legenda az, hogy egybeöntik a szelektív hulladékot a szállítók. Nos nézzék meg az alábbi videót. Ha kezünkbe kerül olyan videó, ami ezt cáfolja, annak is teret adunk.
Hosszú idő óta hallani Orosházán: teljesen felesleges különválogatni otthon a műanyagot és a papírt, hiszen amikor a gyűjtőszigethez érkezik a kukásautó, akkor azokat egy az egyben összeborítja.
A szemétnek gondolt háztartásban kidobott anyagokat szelektíven gyűjtve pénzt takaríthatunk meg. De ezt még kevesen tudjuk. Bár napról napra többen leszünk "másképp gondolkodóak". Philadelphiában indították be a projektet.
A szelektív gyűjtés nem a sárga-kék-fehér-szürke-zöld gyűjtőkben kezdődik. Már a boltokban amikor kezdődik a válogatás mit vegyünk meg és mit nem. Majd folytatódik otthon, amikor külön válogatjuk a kidobálandó hulladékot. Vagy amikor a piacra kosárral megyünk vagy textil szatyorral. A lényeg: Ne vásároljunk felesleges dolgokat!
Uniós jogszabályok kötelezik Magyarországot a csomagolóanyagok visszagyűjtésére és újrahasznosítására. A kormányrendelet előírja, hogy az 500 négyzetméternél nagyobb üzletek kötelesek visszavenni a nem betétdíjas üvegeket, a PET palackokat, sőt még a műanyag bevásárló táskákat, tasakokat is.
A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett önálló, zárt átvevőhely. Szolgáltatásai térítésmentesek helyi lakossági eredetű, és mennyiségű hulladékra vonatkozóan. A lakossági hulladékudvar a háztartásokban keletkező veszélyes és speciális hulladék átvételét végzi.
Minden mozgalomnak megvan a maga nehézsége. Az értékes hulladékok szelektív gyűjtésének a jelenlegi fogyasztó társadalomban szinte csak buktatói vannak. De nem baj, hisz hibákból tanul az ember és egyre tökéletesebb megoldásokat találunk. Ez mindaddig rendben is van míg nem életveszélyes.
A fővárosi programhoz kapcsolódva 2003-ban létesültek Újbudán az első közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigetek. Jelenleg 42 helyszínen lehet a konténerekbe helyezni az újrahasznosítható csomagolási hulladékokat (papír, színes és fehér üveg, fémdoboz és műanyag flakon). A hálózat idén 5 újabb helyszínnel bővül, amelyekről a megvalósulás után még hírt adunk.
Vajon mitől lesz hatékony a szelektív hulladékgyűjtés? Több szelektív gyűjtő, drága reklámkampányok? Jobban kiépített infrastruktúra? Sok esetben a lehetőség is adott, mégis célt téved az értékes hulladék. Persze a felsoroltak is szükségesek de néha elegendő egy apró ötlet, egy jelkép, ami a cselekvést helyére teszi.
25 százalékkal több csomagolt árucikket, ezzel együtt jelentős hulladékot halmozunk fel otthonunkban az ünnepi időszakokban. Idén az ÖKO-mikulás és csapata hívja fel a vásárlók figyelmét erre a problémára. A hulladékképződés csökkentését valamint a hulladékok szelektív gyűjtésének fontosságát ebben az időszakban kiemelten figyelemmel kell kísérni.


Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976