Kampány a házi hulladékégetés ellen

Az a jó vidéki levegő?! - Önt is zavarja a kertekből, kéményekből felszálló fekete füst, a fákon, növényzeten megülő korom, a fanyar égett szag?

(r)

Sokan nem tudják, de a kerti és háztartási hulladékok égetése illegális, nem beszélve arról, hogy erősen környezetszennyező, egészségkárosító tevékenység. A Humusz Szövetség kampánya nem csak a kockázatokra hívja fel a figyelmet, de tanácsokat is ad a megfelelő tüzelésre és hulladékkezelésre a http://humusz.hu/haziegetes oldalon.

Magyarország légszennyezettsége jelenleg Kínáéval vetekszik. Amint ősszel lehullanak az első falevelek, rögtön máglyára is kerülnek. A kerti hulladékok szabadtéri égetése a 2015. március 5-től hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmében tilos, a bírság minimum 100.000 Ft, de akár az 500.000 Ft-ig is terjedhet. Ugyanez a helyzet a szabadtéren és a kazánokban elégetett háztartási hulladékokkal is, azt azonban a 2010. évi levegő védelméről szolgáló kormányrendelet szabályozza. Ha azt vesszük észre, hogy szomszédunk a jó szó ellenére is hulladékot éget, a rendőrséghez, tűzoltósághoz vagy járási hivatalokhoz fordulhatunk segítségért. Ezek a szabályozások mind a mi érdekeinket védik, ugyanis súlyos környezeti és egészségügyi következményekkel jár a hulladékok elégetése.

Ha hulladékot égetünk, akkor a füst elszáll, de nem megy messzire. Belélegezzük a tüdőnkbe, tartalma rákerül a növényzetre, a talajra, bemosódik a talajvízbe. A légszennyezés a világon a negyedik leggyakoribb halálok. Ezen belül a szálló por jelenti a legnagyobb kockázatot, mert a felületén megtapadnak a hulladékégetésből származó mérgező anyagok, kis méretük miatt pedig a légzőszervrendszeren keresztül a véráramba is eljutnak.

A műanyag a háztartási hulladék harmadát is kiteheti sokféle felhasználási módja miatt, így ott is találkozhatunk vele, ahol nem is gondolnánk. Bútorok, ruhák, újságpapírok, italoskarton-csomagolások is tartalmazhatnak műanyag összetevőket. A fahulladék felülete is kezelt, amelyek égetésével szintén mérgező anyagok szabadulnak fel. Ezen anyagokkal hosszú távon érintkezve az alábbi egészségügyi kockázatoknak tesszük ki magunkat: légzőszervi megbetegedések, daganatos elváltozások, idegrendszeri problémák, szívinfarktus, agyvérzés, csökkenő immunreakció, szem- és bőrirritáció, keringési zavarok, csökkent szellemi képesség.

A hulladékok égetésével a tüzelőberendezésünket, kéményünket is rongáljuk, így csökkentve azok teljesítményét és élettartamát. Ráadásul a hulladékok fűtőértéke minimális, így hőenergiát is alig lehet kinyerni belőlük.

A fűtés hatékonysága többféleképpen növelhető: a ház megfelelő szigetelésével, a tűzifa időben történő megvásárolásával, száraz helyen történő tárolásával, akár brikettek használatával. Gyújtósnak pedig kizárólag olyan papírt használjunk, amely egynemű, nem túlzottan színes és fényes felületű, azaz nincs agyonkezelve vegyi anyagokkal és nem tartalmaz műanyagot.

Hulladékunk kezelésére pedig nem az égetés a megoldás. Kerti hulladékunkat komposztáljuk, hulladékunkat gyűjtsük szelektíven, de a legfontosabb, hogy tudatos fogyasztói döntésekkel csökkentsük mennyiségét. Ugyanis a hulladékkezelés legjobb módja a megelőzés.

A Humusz Szövetség kampánya kapcsán a http://humusz.hu/haziegetes oldalon bővebb információt találhatnak a veszélyekről és a helyes tüzelésről, hulladékkezelésről, továbbá egy kvíz kitöltésével szemléletformáló ajándékcsomagot lehet nyerni.
Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. Legyen Ön az első!
Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976